Det kan man også ønske sig i julegave...

Guide til hårvask

HÅRVASKHvorfor, hvornår og hvordan?

Måske tænker du, det da nemt nok – shampoo, vaske, vaske, skylle, skylle, balsam, vente, vente, skylle, skylle – slut prut finale.
Meeen spørgsmål til hårvask er faktisk nogen af dem vi får aller flest af i salonerne, for hvordan filan er det nu lige og hvad betyder det egentlig for dit hår? 

HVORFOR?
Vi vasker primært hår fordi vi føler det fedter, fordi vi bruger stylingprodukter og fordi det er blevet en vane. For mange mange mange år siden, inden vi fx brugte hårlak, voks eller mousse, der var det ikke nødvendigt at vaske hår med andet end vand. Håret havde ikke vænnet sig til shampoo, og vores mange andre produkter, så det rensede sig selv, men til gengæld måtte man dengang også undvære hjælpemidler til volume, struktur, krøller og hold. 

Jeg er nu personligt selv meget glad for at nogen opfandt den der sæbe til håret (kaldet shampoo idag), da jeg elsker følelsen af nyvasket og velduftende hår, som bare er klar til at blive fyldt med lækre stylingprodukter så det sidder af sig selv resten af dagen. 

 

HVORNÅR?
…eller hvor ofte? Nogen kan gå 2-3 dage, andre 1 uge og nogen 2 uger. Det vigtigste er bare at du ikke vasker det for ofte i forhold til hvad dit hår og hovedbund kan tåle. Hvis du vasker dit hår hver dag, så renser du hovedbund og hår for det naturlige fedtlag som beskytter, det betyder at dine talgkirtler som sidder i dine hårsække slår alarm og begynder at producere mere og mere fedt for at prøve og følge med og opretholde en naturlig beskyttelse af hår og hovedbund. Så hvis dit hår bliver fedtet allerede efter en dag uden hårvask, så skyldes det højst sandsynligt at du vasker dit hår for ofte. 

Det tager cirka 2-4 uger for dit hår at vænne sig til ikke at blive vasket hver dag, så falder talgkirtlerne til ro og stopper med at overproducere fedt igen.
Udover det er rimelig træls at rende rundt med fedtet hår, så kan for ofte hårvask også udtørrer dit hår og gøre det glansløst. 

 

HVORDAN?
En simpel guide: 

 1. Vask håret med shampoo
 2. Vask håret med shampoo IGEN. (Ja, du læste rigtig! Vask altid dit hår igennem 2 gange, første gang vasker du snavs og gamle produkter ud, anden gang vasker du håret rent.)
 3. Hvis dit hår skal forkæles med en lækker hårkur, så er det nu – husk at påfør den i hele håret (læs: vær ikke bange for at komme den ned i bunden!) Brug 5-10 minutter på at give dig selv en hovedbundsmassage, så stimulere du hovedbunden og hårkuren for lov til at trænge ind i håret og gøre dens arbejde ordenligt)
 4. Sidst men ikke mindst, BALSAM. Balsam lukker håret, samt plejer og styrker hårets ydre. Samtidig gør det håret nemmere at rede ud og det er vigtigt da håret er mest porøst når det er vådt og vi vil jo ikke have det knækker i børsten. 

BONUSINFO

 • Brug en shampoo uden sulfater. (Sulfater er blandt andet også det ldu finder i dit opvaskemiddel og kan udtørre dit hår og hovedbund)
 • Brug en hårkur en gang om ugen, lad den sidde i minimum 10 minutter eller kom den i håret inden sengetid og sov med den natten over. 
 • Hvis du bruger en silvershampoo for at fjerne det gyldne skær, så vask stadig i en almindelig shampoo første gang og derefter din silvershampoo anden gang.
 • Fordelen ved at købe dine hårprodukter hos din frisør, er at du får den rigtige vejledning. Det er rigtig vigtigt at bruge en shampoo, balsam og kur der passer til netop dit hår, så du får den optimale effekt og får mest ud af dit hår. Det kan være en jungle at finde rundt i diverse hårprodukter, så brug din frisør – han/hun er din bedste guide. 
 • Bruger du mange stylingsprodukter? Så vask dit hår en gang om ugen i en dybderensende shampoo som renser dybere end en almindelig shampoo. Obs! Brug ikke denne shampoo mere end en gang om ugen, så risikere du at dine talgkirtler begynder at overproducere igen og dit hår fedter.

Ønsker du en specifik guide til noget? Så smid gerne en kommentar nedenfor.

//Marlene Bundgaard

2 kommentarer

 • Mie

  Hej Marlene
  Tak for fin forklaring… men??!! Hva er en conditioner så?? Jeg bruger altid en conditioner efter shampoo og silver. Lader det sidde i 5 min og så synes jeg,at jeg er færdig… er jeg så helt galt på den???
  //Mie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • heysis

   Hej Mie.
   Balsam og conditioner er det samme, så du gør det helt rigtigt 🙏🏼
   Vh Marlene

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det kan man også ønske sig i julegave...