Vores nye hverdag..

Mit sidste blogindlæg som ung og selvstændig salonejer.

Mit sidste blogindlæg som UNG og selvstændig salonejer..

Jeg nærmer mig stærkt de 27 somre og det betyder for mig at jeg også føler at jeg lige nu lever i min sidste tid som UNG selvstændig salonejer, jeg ved ikke hvorfor – men jeg har altid tænkt at grænsen går lige der – 27 år, jovist jeg er da hverken gammel eller helt voksen, meeen jeg føler mig ikke længere sådan rigtig ung ung.

Så det har jeg skrevet et blogindlæg om, ja det at være ung og selvstændig – altså inden det er for sent.

Jeg har været selvstændig frisør siden jeg var 21 år. Jeg blev udlært frisør på Københavns frisørskole i august 2012 og oprettede mit første firma i november 2013. Og jeg ville lyve hvis jeg ikke sagde at det har været hårdt, jeg tager hatten af og har den dybeste respekt for alle selvstændige, ligegyldigt hvilket branche de arbejder med/i, men ISÆR de unge iværksættere.

Jeg tænker det tager max 3 måneder før man finder ud af at det altså laaangt fra altid er en leg at være selvstændig og slet ikke hvis man ligesom jeg selv, er fuld af drømme, stædighed og mål.

De 3 hårdeste ting.

Tid. Det tager alt ens tid og man må priotere meget nøje, man har jo heller ikke lyst til at forsømme sin familie eller være veninden der aldrig kan komme med når der sker noget. Men når man er nyopstartet selvstændig, så bliver tingene kun gjort hvis man gør det selv.

Mit råd: Sæt dig ned med dine nærmeste og fortæl dem om dine mål og drømme, få dem til at forstå hvorfor du sommetider er fraværende og hvorfor du ikke har tid som du har haft førhen. Lav et skema over din uge, så du får prioteret din tid ordenlig og samtidig også får sat tid af til at være social med dem du elsker.

Økonomi. Det er det der giver dig ondt i maven og søvnløse nætter som selvstændig. Det er ingen hemmelig at det er dyrt at starte selvstændig og det koster altid mere end man regner med, både at åbne og drive virksomhed. Da jeg skulle åbne min første salon blev der spinket og sparret sammen, jeg var ikke interesseret i at låne penge i banken og selvom min madglade mave aldrig ville slåes sig til tåls med havregrød i flere måneder, så var jeg opsat på at gøre hvad der skulle til. Min fordel som ung og selvstændig var at jeg hverken havde huslån eller børn der skulle have mad på bordet og det hjalp på budgettet at der ikke skulle tages hensyn til andet end min lille lejlighed og mig selv. Til gengæld måtte jeg sige nej til mange af de ting som man som ung gerne vil, som fx byture, cafehygge og shopping. Men hvis du brænder for det, sådan rigtig du ved, helt ind i maven og hjertet – så er det ikke noget problem, for så tror man på sit projekt og må man trøste sig selv med at økonomien holder og der bliver luft til sjov og ballade igen.

Mit råd: Lav et budget, ikke bare et lille fjollet et – et fuldstændig skridsikkert budget som indeholder ALT lige fra toiletpapir til husleje, lad være med at sige “ej, det kan jeg godt gøre for lidt mindre” eller “jeg regner cirka med det her beløb”, det virker ikke i længden og hellere blive positiv overrasket over luft i budgettet end stå der med kun en flad tyver til ugens indkøb. Trust me – den billige cup noodles fra netto til aftensmad hver dag, giver ikke overskud på kontoen, hverken din personlige konto eller den i banken hvis først budgettet ikke holder.

Forventninger. Da jeg som 21-årige startede selvstændig, så forventede jeg noget af mig selv og det gjorde min familie og venner også, nu tænker du – er det skidt? Nej, forventninger er gode, til en vis grad, for forventer du for meget af dig selv så knækker filmen på et tidspunkt og du ender på røv og albuer. Det hårdeste som selvstændig er uden tvivl mine forventninger til mig selv, som salonejer, som frisør og som chef. Som nyopstartet salonejer forventede jeg at jeg var god til det, men sandheden er at jeg ikke anede en fløjtende fis om at drive en salon, jeg var jo som sagt nyopstartet. Som frisør forventede jeg at jeg kunne gøre alle kunder glade, heller ikke det ku jeg leve op til fordi det simpelthen er umuligt. Som chef er mine forventninger til mig selv også skyhøje, for man vil gerne gøre alle tilfredse og glade. Fælles for de 3 ting er at man kan ikke forvente at man bare kan det hele og efter 5 år som selvstændig er det så småt ved at gå op for mig at man skal kravle før man kan gå og man må indstille sine forventninger efter dette. Jeg lærer hver dag, både om at være salonejer, frisør og chef, jeg forventer ikke længere at jeg kan være den bedste – jeg forventer istedet af mig selv at jeg vil prøve, så godt jeg overhovedet kan hver dag og hvis det sommetider ikke lykkes, så er det op på hesten igen og så må jeg prøve videre.

Mit råd: Stop med at forvente for meget. Længere er den ikke.

Jeg elsker at være selvstændig, nogen dage mere end andre, men sådan er det jo – heldigvis er alle dage ikke ens og det er arbejdsopgaverne heller ikke. Selvom jeg nemt kan beskrive de hårdeste ting, så kan jeg også meget nemt lave en lang liste med de bedste ting ved at være ung og selvstændig(men den kan blive rigtig lang, så den får i en anden gang).

Jeg har de sidste 5-6 år gået fra at være mig selv som mobilfrisør i min lille gamle Ford Ka, til at blive salonejer, ansætte min første elev, ansætte min første frisør, starte en større salon, ansætte flere frisører og elever, få en kompagnon, starte endnu en salon, ansætte flere elever og frisører, starte endnu en salon, ansætte flere elever og frisører og nu står jeg så her dagen før min 27 års fødselsdag med 3 saloner, 18 ansatte og en kompagnon. Folk bliver helt forpustet nogen gange når de hører at jeg er 26 år og har 3 saloner, men jeg startede jo også ung og jeg er gået målrettet efter fremgang og fornyelse, jeg har aldrig haft en drøm om at stå stille og så er der kun en vej, det er fremad. Det har kostet blod, sved og tårer – men en ting er sten sikkert, jeg havde ALDRIG stået her idag som ung selvstændig uden min søster/kompagnon, familie, min kæreste og det fantastiske team som vi til daglig kalder DREAM TEAM, nemlig de dygtige frisører og elever som har valgt vores saloner som deres arbejdsplads ♥️

Jeg bliver altid lidt sentimental dagen før min fødselsdag, idag er ingen undtagelse, for imorgen bliver jeg (ifølge mig selv) voksen og jeg vil bruge min dag imorgen på at grave gamle rosenbuske op i min nye forhave og smide penge i kagekassen i salonerne. 🎂

Godnat fra den unge selvstændige salonejer. //Marlene

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vores nye hverdag..